News Feeds:
Новини

 

 

Позиция на Политическо движение „Социалдемократи” по Закона за предучилищното и училищното образование

     На 5 февруари Народното събрание на Република България гласува на първо четене законопроект за предучилищното и училищното образование внесен от група народни представители от ГЕРБ начело с г-жа Милена Дамянова.


     Законът е изключително важен, защото от него се очаква решение на натрупаните проблеми през последните години в образованието и преодоляването на образователните дефицити у българските деца.

     За съжаление предложеният законопроект за предучилищното и училищното образование не оправдава очакванията на обществото. По много от въпросите не бе постигнат консенсус и в момента текат горещи дебати. Законопроектът няма и реална финансова обосновка колко биха стрували предлаганите от него промени. Не е ясно и дали отразява мнението на Министерство на образованието и науката тъй като е внесен от група народни представители.

     Вече гласуваният на първо четене законопроект е фундаментално объркан, пълен с противоречиви текстове. Поради всичко казано до тук ПДС настоява за неговото оттегляне от страна на вносителите, до постигане на обществен консенсус по спорните въпроси. Предвидените 18 държавни образователни стандарта да се изработят и приемат от МОН заедно с новия закон.

     Политическо движение „Социалдемократи” настоява за:

 • Запазване на името на нормативния акт като Закон за народната просвета.
 • Промяна на структурата на образователната система по следния начин:
 1. o5 и 6 годишни – задължително посещаване на детска градина;
 2. o1- 4 клас – начален курс;
 3. o5 -7 основен курс;
 4. o8 – 12 клас – среден курс с два етапа – 8-10кл. и 11-12 кл.
 • Отмяна на предложението за прием в профилираните гимназии след 4 клас.

Ние сме за :

 • Оставане на предучилищното образование в детските градини и за запазване на възрастта от 3 г. за тръгване на детска градина.
 • Поетапно въвеждане на целодневно обучение до 7 клас. Законът да предвиди задължително преминаване на едносменно обучение.
 • Въвеждането на домашното обучение, като всяка година за такива ученици да се организира външно оценяване.
 • Ресурсните центрове за деца със специални образователни потребности да останат държавни.
 • Запазване на помощните училища, тъй като дават специализирана помощ, която не е гарантирана и осигурена в обикновените училища.

Настояваме за:

 • Спиране на процеса на закриване и гарантиране наличието на детски градини и училища във всички населени места над 1000 жители.
 • Ограничаване на броя на учениците до 24 в една паралелка.
 • Запазване на оценките след 2 клас и против възможността да се преминава с двойка за годината по даден предмет в 4ти клас.
 • Спиране на печалбарството в образованието, чрез въвеждане на един учебник по предмет по задължителна подготовка, тъй като избора от много учебници е предпоставка за неефективни практики на харченето на публични средства и в крайна сметка води до понижаването на качеството на обучение.
 • Въвеждане и разширяване ролята на електронното образование. 
 • Подкрепяме създаването на независим инспекторат.
 • Досегашните РИО да останат като центрове за методическа подкрепа. Заложените им в чл. 250, ал. 1 задължения да се прехвърлят в новия национален инспекторат, чието създаване закона предвижда.
 • Конкурсно начало и мандатност при избор на директори на училищата, но при сменена философия, основана на обективни критерии при провеждане на конкурсите.
 • Оттегляне на предложението за създаване на обществени съвети към училищата, защото е противоречив и неработещ инструмент.
 • МОН да осигури и финансира задължително повишаване на квалификацията на учителите по съответната област, по която преподават.
 • Запазване на делегираните бюджети, но при сменена философия. И в новия проектозакон парите вървят след ученика (детето), което е порочно. Единния разходен стандарт трябва да се отнася само до дейности, свързани пряко с учебния процес, за да не стават училищата заложници на броя на учениците си. Бюджетът на едно учебно заведение трябва да бъде изграден от няколко компонента – 1. Единен разходен стандарт; 2. Средства за материалната база и издръжка - отопление, вода, ремонти пр. стопански дейности; 3. Средства за заплащане на труда в т.ч. квалификации. Така ще се преодолеят появилите се изкривявания, свързани с делегираните бюджети.
 • Отмяна на предложението за финансиране с държавни средства на частните училища и детски градини.
 • Усъвършенстване на системата за външно оценяване на учениците. Въвеждане на външно оценяване за всички класове от 5 клас до 12 клас.
 • Изясняване ролята на държавните зрелостни изпити и правата от тях, свързани с продължаване на образованието във ВУЗ.

Основната цел, която стои пред образователната ни система е да осигури ефективно образование така, че максимален брой хора, след като минат през нея да могат да се реализират и да са по-малко зависими от социалната система. Ученето не трябва да бъде заради самото учене. Хората са различни - едни могат повече, други по-малко, но всеки трябва да може да изкарва хляба си, да се справя с предизвикателствата в живота и да се чувства успял. Образователната система трябва максимално да ги подпомага в това.

 

Февруари 2015 г.Политическо движение „Социалдемократи” в Силистра откри предизборната си кампания PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Неделя, 02 Октомври 2011г. 18:56ч.

DSC06451Политическо движение „Социалдемократи” откри предизборната си кампания, на която бяха представени кандидат кмета за Община Силистра –Ростислав Павлов, кандидатите за кметове на населени места: за с.Калипетрово за втори мандат -Йордан Ковачев,за с.Айдемир-Калин Панев,за с. Иширково за 3-ти мандат кинка Иванова,за с.Смилец – марин Янакиев и за с. Йорданово-Айхан Муса. Както и 33-мата кандидати за общински съветници.
Под мотото СИЛИСТРА ИМА БЪДЕЩЕ!
Ростислав Павлов – представи своята Програма за управление на Община Силистра през периода 2011 – 2015 г.

1.EФЕКТИВНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБЩИНА СИЛИСТРА
ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” счита за основа на ефективното управление на Община Силистра включването на самите граждани на общината във вземането на важни управленски решения, участие на гражданите в работата на Общинската администрация и осъществяване на постоянен граждански контрол върху взетите общински решения. За да се осигури добра обществена среда за постигане на тази цел, предлагаме сериозна реформа в работата на Община Силистра.

Последна промяна от Неделя, 02 Октомври 2011г. 19:16ч.
Продължение...
 
Ростислав Павлов – кандидат за кмет на Силистра от ПД СОЦИАЛДЕМОКРАТИ PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Понеделник, 19 Септември 2011г. 21:28ч.
Павлов обеща реформа във всички области и дейности
общинската администрация и бивш директор на местната структура на НОИ Ростислав Павлов /39/ е кандидатът за кмет на община Силистра от името на Политическо движение „Социалдемократи“ /ПДС/.
Номинацията на Павлов бе официално обявена днес, на която бяха представени и кандидатите на ПДС за кметове на селата Калипеторво, Смилец, Айдемир, Професор Иширково и Сребърна.
В Калипетрово партията номинира за нов мандат сегашния кмет Йордан Ковачев, в Смилец – Марин Янакиев, за Айдемир е издигнат Калин Панев, за Професор Иширково – настоящата кметица Кинка Иванова, и в Сребърна – също досегашния кмет Георги Иванов.
„Приех предложението да се кандидатирам за кмет, защото имам опит в публичната администрация, а така също и реална представа за проблемите в общината“, каза Ростислав Павлов. Той обеща, че ако спечели изборите, ще запази добрите практики, но и ще започне кардинални реформи в много от дейностите на общинската администрация.
„Част от основните приоритети, които ще бъдат обявени в началото на предизборната кампания, са финансовото стабилизиране на общината, повишаването на административния капацитет чрез реформа и преквлификация на кадрите, подобряване на инфраструктурата, което пък ще доведе до инвестиции“, посочи Ростислав Павлов.
На въпрос кой от останалите кандидати за кмет на община Силистра, обявили участието си в предстоящите избори за местна власт, вижда като основен съперник, той отвърна: „Абсолютно всички са много качествени хора. По тази причина използвам възможността да призова останалите кандидати за една толерантна кампания, каквато аз обещвам, че ще водя“.
Ростислав Павлов ще е и водач на листата за общински съветници на Политическо движение „Социалдемократи“. „Окончателната листа ще е готова до дни и веднага ще бъде оповестена публично“, заяви областната координаторка на партията Драга Неделчева.
„Това, което мога да обещая още сега е, че ако спечеля изборите, общинската администрация ще има нова структура, в която ще поканя да работят само доказани професионалисти в съответните области“, допълни още Ростислав Павлов.
Последна промяна от Сряда, 05 Октомври 2011г. 17:10ч.
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 5 от 5
Copyright © 2022. Политическо движение Социалдемократи.