News Feeds:
Новини

 

 

Позиция на Политическо движение „Социалдемократи” по Закона за предучилищното и училищното образование

     На 5 февруари Народното събрание на Република България гласува на първо четене законопроект за предучилищното и училищното образование внесен от група народни представители от ГЕРБ начело с г-жа Милена Дамянова.


     Законът е изключително важен, защото от него се очаква решение на натрупаните проблеми през последните години в образованието и преодоляването на образователните дефицити у българските деца.

     За съжаление предложеният законопроект за предучилищното и училищното образование не оправдава очакванията на обществото. По много от въпросите не бе постигнат консенсус и в момента текат горещи дебати. Законопроектът няма и реална финансова обосновка колко биха стрували предлаганите от него промени. Не е ясно и дали отразява мнението на Министерство на образованието и науката тъй като е внесен от група народни представители.

     Вече гласуваният на първо четене законопроект е фундаментално объркан, пълен с противоречиви текстове. Поради всичко казано до тук ПДС настоява за неговото оттегляне от страна на вносителите, до постигане на обществен консенсус по спорните въпроси. Предвидените 18 държавни образователни стандарта да се изработят и приемат от МОН заедно с новия закон.

     Политическо движение „Социалдемократи” настоява за:

 • Запазване на името на нормативния акт като Закон за народната просвета.
 • Промяна на структурата на образователната система по следния начин:
 1. o5 и 6 годишни – задължително посещаване на детска градина;
 2. o1- 4 клас – начален курс;
 3. o5 -7 основен курс;
 4. o8 – 12 клас – среден курс с два етапа – 8-10кл. и 11-12 кл.
 • Отмяна на предложението за прием в профилираните гимназии след 4 клас.

Ние сме за :

 • Оставане на предучилищното образование в детските градини и за запазване на възрастта от 3 г. за тръгване на детска градина.
 • Поетапно въвеждане на целодневно обучение до 7 клас. Законът да предвиди задължително преминаване на едносменно обучение.
 • Въвеждането на домашното обучение, като всяка година за такива ученици да се организира външно оценяване.
 • Ресурсните центрове за деца със специални образователни потребности да останат държавни.
 • Запазване на помощните училища, тъй като дават специализирана помощ, която не е гарантирана и осигурена в обикновените училища.

Настояваме за:

 • Спиране на процеса на закриване и гарантиране наличието на детски градини и училища във всички населени места над 1000 жители.
 • Ограничаване на броя на учениците до 24 в една паралелка.
 • Запазване на оценките след 2 клас и против възможността да се преминава с двойка за годината по даден предмет в 4ти клас.
 • Спиране на печалбарството в образованието, чрез въвеждане на един учебник по предмет по задължителна подготовка, тъй като избора от много учебници е предпоставка за неефективни практики на харченето на публични средства и в крайна сметка води до понижаването на качеството на обучение.
 • Въвеждане и разширяване ролята на електронното образование. 
 • Подкрепяме създаването на независим инспекторат.
 • Досегашните РИО да останат като центрове за методическа подкрепа. Заложените им в чл. 250, ал. 1 задължения да се прехвърлят в новия национален инспекторат, чието създаване закона предвижда.
 • Конкурсно начало и мандатност при избор на директори на училищата, но при сменена философия, основана на обективни критерии при провеждане на конкурсите.
 • Оттегляне на предложението за създаване на обществени съвети към училищата, защото е противоречив и неработещ инструмент.
 • МОН да осигури и финансира задължително повишаване на квалификацията на учителите по съответната област, по която преподават.
 • Запазване на делегираните бюджети, но при сменена философия. И в новия проектозакон парите вървят след ученика (детето), което е порочно. Единния разходен стандарт трябва да се отнася само до дейности, свързани пряко с учебния процес, за да не стават училищата заложници на броя на учениците си. Бюджетът на едно учебно заведение трябва да бъде изграден от няколко компонента – 1. Единен разходен стандарт; 2. Средства за материалната база и издръжка - отопление, вода, ремонти пр. стопански дейности; 3. Средства за заплащане на труда в т.ч. квалификации. Така ще се преодолеят появилите се изкривявания, свързани с делегираните бюджети.
 • Отмяна на предложението за финансиране с държавни средства на частните училища и детски градини.
 • Усъвършенстване на системата за външно оценяване на учениците. Въвеждане на външно оценяване за всички класове от 5 клас до 12 клас.
 • Изясняване ролята на държавните зрелостни изпити и правата от тях, свързани с продължаване на образованието във ВУЗ.

Основната цел, която стои пред образователната ни система е да осигури ефективно образование така, че максимален брой хора, след като минат през нея да могат да се реализират и да са по-малко зависими от социалната система. Ученето не трябва да бъде заради самото учене. Хората са различни - едни могат повече, други по-малко, но всеки трябва да може да изкарва хляба си, да се справя с предизвикателствата в живота и да се чувства успял. Образователната система трябва максимално да ги подпомага в това.

 

Февруари 2015 г.Недялко Лазаров е кандидатът за кмет на Ямбол от ПД„СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Сряда, 05 Октомври 2011г. 16:27ч.

 

Yambol1С №29 Недялко Лазаров е кандидатът за кмет на Ямбол от ПД „СОЦИАЛДЕМОКАРТИ“ и води листата за кандидат-съветниците. На второ място е областният председател на партията Иван Стефанов. Недялков е мотивиран да се бори за кметския стол от желанието да направи Ямбол по-добър град за живеене и от многобройните си приятели, познати и непознати, които го подкрепят.

Виж кой е Недялко Лазаров

 

 

 

 

 

 

Последна промяна от Сряда, 05 Октомври 2011г. 16:36ч.
Продължение...
 
Иван Иванов е кандидатът за кмет на Червен бряг, издигнат от коалиция „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ, ЗЕЛЕНИ И ПАТРИОТИ“ PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Вторник, 04 Октомври 2011г. 18:57ч.

 

ivanivanov1Иван Иванов е кандидатът за кмет на Червен бряг, издигнат от коалиция „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ, ЗЕЛЕНИ И ПАТРИОТИ“, подкрепен от: „Движение Експерти за Регионите“, „Национален Съюз за Нова България“, граждански сдружения, еколози и неправителствени организации. Той ще бъде подкрепен от листа с 16 кандидати за общински съветници с номер 25.

Продължение...
 
Стоян Овчаров се включва в битката за кметското място в община Елхово PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Вторник, 04 Октомври 2011г. 18:49ч.

stoyan ovcharov На 2 септември на коктейл организиран в ресторант „Каприз” в град Елхово, Политическо движение „Социалдемократи“ обявиха официално своите избраници, които ще представляват движението в предстоящите местни избори на есен.

На коктейла бяха представени кандидатите за общински съветници, както и кандидатите за населени места в община Елхово, а именно Бояново, Гранитово, Лесово и Пчела. В списъка с имена, които ще атакуват местния парламент след малко повече от месец, присъстват имената на сегашния Председател на общински съвет Елхово – Стоян Овчаров, както и Атанас Петров, Христо Христов, Красимир Георгиев, Мончо Монев, Петя Великова и Недка Михнева.

Последна промяна от Вторник, 04 Октомври 2011г. 18:56ч.
Продължение...
 
Коалиция “Възраждане за ТУНДЖА“ PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Вторник, 04 Октомври 2011г. 18:43ч.

 

Tundja-2В Община Тунджа, област Ямбол за Местни избори 2011 г. се създаде предизборна коалиция “Възраждане за ТУНДЖА“ /ПД“СОЦИАЛДЕМОКРАТИ“,Новото Време,“ВМРО-НИЕ“, НДСВ/.Коалицията издига за кмет на община Тунджа д-р Георги Иванов Георгиев. От 24 населени места в общината, коалицията издига свои кандидати в 17 от тях. Регистрирана е и листа за общински съветници.

Продължение...
 
ПРЕЗИДЕНТ PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Понеделник, 03 Октомври 2011г. 20:23ч.

Ивайло Калфин - кандидат за Президент

Силен президент за достойна БЪЛГАРИЯ!

Последна промяна от Вторник, 04 Октомври 2011г. 16:41ч.
Продължение...
 
ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Понеделник, 03 Октомври 2011г. 20:19ч.

Стефан Данаилов - кандидат за Вицепрезидент

Последна промяна от Вторник, 04 Октомври 2011г. 16:41ч.
Продължение...
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 4 от 5
Copyright © 2022. Политическо движение Социалдемократи.