News Feeds:
Новини

 

 

Позиция на Политическо движение „Социалдемократи” по Закона за предучилищното и училищното образование

     На 5 февруари Народното събрание на Република България гласува на първо четене законопроект за предучилищното и училищното образование внесен от група народни представители от ГЕРБ начело с г-жа Милена Дамянова.


     Законът е изключително важен, защото от него се очаква решение на натрупаните проблеми през последните години в образованието и преодоляването на образователните дефицити у българските деца.

     За съжаление предложеният законопроект за предучилищното и училищното образование не оправдава очакванията на обществото. По много от въпросите не бе постигнат консенсус и в момента текат горещи дебати. Законопроектът няма и реална финансова обосновка колко биха стрували предлаганите от него промени. Не е ясно и дали отразява мнението на Министерство на образованието и науката тъй като е внесен от група народни представители.

     Вече гласуваният на първо четене законопроект е фундаментално объркан, пълен с противоречиви текстове. Поради всичко казано до тук ПДС настоява за неговото оттегляне от страна на вносителите, до постигане на обществен консенсус по спорните въпроси. Предвидените 18 държавни образователни стандарта да се изработят и приемат от МОН заедно с новия закон.

     Политическо движение „Социалдемократи” настоява за:

 • Запазване на името на нормативния акт като Закон за народната просвета.
 • Промяна на структурата на образователната система по следния начин:
 1. o5 и 6 годишни – задължително посещаване на детска градина;
 2. o1- 4 клас – начален курс;
 3. o5 -7 основен курс;
 4. o8 – 12 клас – среден курс с два етапа – 8-10кл. и 11-12 кл.
 • Отмяна на предложението за прием в профилираните гимназии след 4 клас.

Ние сме за :

 • Оставане на предучилищното образование в детските градини и за запазване на възрастта от 3 г. за тръгване на детска градина.
 • Поетапно въвеждане на целодневно обучение до 7 клас. Законът да предвиди задължително преминаване на едносменно обучение.
 • Въвеждането на домашното обучение, като всяка година за такива ученици да се организира външно оценяване.
 • Ресурсните центрове за деца със специални образователни потребности да останат държавни.
 • Запазване на помощните училища, тъй като дават специализирана помощ, която не е гарантирана и осигурена в обикновените училища.

Настояваме за:

 • Спиране на процеса на закриване и гарантиране наличието на детски градини и училища във всички населени места над 1000 жители.
 • Ограничаване на броя на учениците до 24 в една паралелка.
 • Запазване на оценките след 2 клас и против възможността да се преминава с двойка за годината по даден предмет в 4ти клас.
 • Спиране на печалбарството в образованието, чрез въвеждане на един учебник по предмет по задължителна подготовка, тъй като избора от много учебници е предпоставка за неефективни практики на харченето на публични средства и в крайна сметка води до понижаването на качеството на обучение.
 • Въвеждане и разширяване ролята на електронното образование. 
 • Подкрепяме създаването на независим инспекторат.
 • Досегашните РИО да останат като центрове за методическа подкрепа. Заложените им в чл. 250, ал. 1 задължения да се прехвърлят в новия национален инспекторат, чието създаване закона предвижда.
 • Конкурсно начало и мандатност при избор на директори на училищата, но при сменена философия, основана на обективни критерии при провеждане на конкурсите.
 • Оттегляне на предложението за създаване на обществени съвети към училищата, защото е противоречив и неработещ инструмент.
 • МОН да осигури и финансира задължително повишаване на квалификацията на учителите по съответната област, по която преподават.
 • Запазване на делегираните бюджети, но при сменена философия. И в новия проектозакон парите вървят след ученика (детето), което е порочно. Единния разходен стандарт трябва да се отнася само до дейности, свързани пряко с учебния процес, за да не стават училищата заложници на броя на учениците си. Бюджетът на едно учебно заведение трябва да бъде изграден от няколко компонента – 1. Единен разходен стандарт; 2. Средства за материалната база и издръжка - отопление, вода, ремонти пр. стопански дейности; 3. Средства за заплащане на труда в т.ч. квалификации. Така ще се преодолеят появилите се изкривявания, свързани с делегираните бюджети.
 • Отмяна на предложението за финансиране с държавни средства на частните училища и детски градини.
 • Усъвършенстване на системата за външно оценяване на учениците. Въвеждане на външно оценяване за всички класове от 5 клас до 12 клас.
 • Изясняване ролята на държавните зрелостни изпити и правата от тях, свързани с продължаване на образованието във ВУЗ.

Основната цел, която стои пред образователната ни система е да осигури ефективно образование така, че максимален брой хора, след като минат през нея да могат да се реализират и да са по-малко зависими от социалната система. Ученето не трябва да бъде заради самото учене. Хората са различни - едни могат повече, други по-малко, но всеки трябва да може да изкарва хляба си, да се справя с предизвикателствата в живота и да се чувства успял. Образователната система трябва максимално да ги подпомага в това.

 

Февруари 2015 г.Лидерът на ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ”-Варна Бранимир Балачев ще води листата общински съветници PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Четвъртък, 13 Октомври 2011г. 13:57ч.

 

Източник: www.socialdemocrati.com

Бранимир Балачев, ПДС ВарнаЛидерът на Политическо движение "Социалдемократи" Бранимир Балачев ще бъде водачът на листата за общински съветници, с която партията ще се яви самостоятелно на изборите.

"В листата залагаме на граждански лица с виждане за управлението на града, вместо да влизаме в коалиции, явяваме се самостоятелно с листа, в която фигурират имена, които са се реализирали в професията и със знанията си в съответната област и могат да бъдат полезни за града. Кандидатурите ни не са партийни", заяви Балачев.
Лидерът на ПДС и водач на листата съобщи и как ще се явят на местните избори в населените места в областта.
В Аксаково ще застанат зад Атанас Стоилов.

Продължение...
 
Стефан Дамянов- с амбиции за нов мандат, води своя листа PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Четвъртък, 13 Октомври 2011г. 13:53ч.

 

Стефан Дамянов, Казанлък

Казанлъшкият кмет Стефан Дамянов ще води листата за общински съветници на инициираното от него миналата година Гражданско сдружение „ За гражданско управление", което е регистрирано за участие в изборите за кметове и общински съветници от ПД "СОЦИАЛДЕМОКРАТИ" и БЗНС "Александър Стамболийски"

Листата с кандидати за съветници е пълна-37 са представените кандидатури, като 19 от тях са на жени.

Последна промяна от Вторник, 18 Октомври 2011г. 12:04ч.
Продължение...
 
ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” – Стара Загора с №35 на изборите за общински съветници PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Вторник, 11 Октомври 2011г. 14:20ч.

 

Стара Загора - Номер 35ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ”-Стара Загора ще се яви на местните изборите със самостоятелна листа за общински съветници, водена от областната председателка Елена Нонева.

В изборите за кмет на община Стара Загора ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” ще подкрепи кандидатурата на ГЕРБ  - депутата Живко Тодоров.


Продължение...
 
№ 47 – СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ ЗА ВЕЛИКО ТЪРНОВО PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Вторник, 11 Октомври 2011г. 14:16ч.

 

Коалиция СОЦИАЛДЕМОКРАТИ ЗА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” и БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ

http://www.bsdp-pds.com/

 
Кандидатът за кмет на община Първомай от ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” е инж. полк. Марко Петров PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Вторник, 11 Октомври 2011г. 14:15ч.

 

Председателя т на ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” Лъчезар Шиков, заедно с председателя на Отечествения съюз Симеон Симеонов посетиха гр.Първомай. Целта на посещението беше откриването на предизборната кампания на кандидата за кмет на община Първомай Марко Петров и листата на движението за предстоящите избори за местно самоуправление.

Продължение...
 
Васил Донев ще атакува за трети път кметския стол в община Чирпан PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Понеделник, 10 Октомври 2011г. 12:28ч.

 

Chirpan VDonevВасил Донев е кандидатът на Коалиция Чирпан / Политическо движение "СОЦИАЛДЕМОКРАТИ", ЛИДЕР, , ВМРО-БНД, ДСБ и ЗНС на Стефан Личев/ 

Васил Донев е роден на 26 октомври 1965 г. в Чирпан.
Завършил "Икономическа информатика" във ВИИ "Карл Маркс" в София.
Работил 10 г. в банка ДСК. Две години е бил зам.-кмет на Чирпан.
От ноември 2003 г. досега  в продължение на 2 мандата е кмет на община Чирпан, издигнат от ПД "СОЦИАЛДЕМОКРАТИ", сега е кандидат за трети пореден мандат.

Последна промяна от Вторник, 11 Октомври 2011г. 14:40ч.
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 3 от 5
Copyright © 2022. Политическо движение Социалдемократи.