News Feeds:
Новини

 

 

Позиция на Политическо движение „Социалдемократи” по Закона за предучилищното и училищното образование

     На 5 февруари Народното събрание на Република България гласува на първо четене законопроект за предучилищното и училищното образование внесен от група народни представители от ГЕРБ начело с г-жа Милена Дамянова.


     Законът е изключително важен, защото от него се очаква решение на натрупаните проблеми през последните години в образованието и преодоляването на образователните дефицити у българските деца.

     За съжаление предложеният законопроект за предучилищното и училищното образование не оправдава очакванията на обществото. По много от въпросите не бе постигнат консенсус и в момента текат горещи дебати. Законопроектът няма и реална финансова обосновка колко биха стрували предлаганите от него промени. Не е ясно и дали отразява мнението на Министерство на образованието и науката тъй като е внесен от група народни представители.

     Вече гласуваният на първо четене законопроект е фундаментално объркан, пълен с противоречиви текстове. Поради всичко казано до тук ПДС настоява за неговото оттегляне от страна на вносителите, до постигане на обществен консенсус по спорните въпроси. Предвидените 18 държавни образователни стандарта да се изработят и приемат от МОН заедно с новия закон.

     Политическо движение „Социалдемократи” настоява за:

 • Запазване на името на нормативния акт като Закон за народната просвета.
 • Промяна на структурата на образователната система по следния начин:
 1. o5 и 6 годишни – задължително посещаване на детска градина;
 2. o1- 4 клас – начален курс;
 3. o5 -7 основен курс;
 4. o8 – 12 клас – среден курс с два етапа – 8-10кл. и 11-12 кл.
 • Отмяна на предложението за прием в профилираните гимназии след 4 клас.

Ние сме за :

 • Оставане на предучилищното образование в детските градини и за запазване на възрастта от 3 г. за тръгване на детска градина.
 • Поетапно въвеждане на целодневно обучение до 7 клас. Законът да предвиди задължително преминаване на едносменно обучение.
 • Въвеждането на домашното обучение, като всяка година за такива ученици да се организира външно оценяване.
 • Ресурсните центрове за деца със специални образователни потребности да останат държавни.
 • Запазване на помощните училища, тъй като дават специализирана помощ, която не е гарантирана и осигурена в обикновените училища.

Настояваме за:

 • Спиране на процеса на закриване и гарантиране наличието на детски градини и училища във всички населени места над 1000 жители.
 • Ограничаване на броя на учениците до 24 в една паралелка.
 • Запазване на оценките след 2 клас и против възможността да се преминава с двойка за годината по даден предмет в 4ти клас.
 • Спиране на печалбарството в образованието, чрез въвеждане на един учебник по предмет по задължителна подготовка, тъй като избора от много учебници е предпоставка за неефективни практики на харченето на публични средства и в крайна сметка води до понижаването на качеството на обучение.
 • Въвеждане и разширяване ролята на електронното образование. 
 • Подкрепяме създаването на независим инспекторат.
 • Досегашните РИО да останат като центрове за методическа подкрепа. Заложените им в чл. 250, ал. 1 задължения да се прехвърлят в новия национален инспекторат, чието създаване закона предвижда.
 • Конкурсно начало и мандатност при избор на директори на училищата, но при сменена философия, основана на обективни критерии при провеждане на конкурсите.
 • Оттегляне на предложението за създаване на обществени съвети към училищата, защото е противоречив и неработещ инструмент.
 • МОН да осигури и финансира задължително повишаване на квалификацията на учителите по съответната област, по която преподават.
 • Запазване на делегираните бюджети, но при сменена философия. И в новия проектозакон парите вървят след ученика (детето), което е порочно. Единния разходен стандарт трябва да се отнася само до дейности, свързани пряко с учебния процес, за да не стават училищата заложници на броя на учениците си. Бюджетът на едно учебно заведение трябва да бъде изграден от няколко компонента – 1. Единен разходен стандарт; 2. Средства за материалната база и издръжка - отопление, вода, ремонти пр. стопански дейности; 3. Средства за заплащане на труда в т.ч. квалификации. Така ще се преодолеят появилите се изкривявания, свързани с делегираните бюджети.
 • Отмяна на предложението за финансиране с държавни средства на частните училища и детски градини.
 • Усъвършенстване на системата за външно оценяване на учениците. Въвеждане на външно оценяване за всички класове от 5 клас до 12 клас.
 • Изясняване ролята на държавните зрелостни изпити и правата от тях, свързани с продължаване на образованието във ВУЗ.

Основната цел, която стои пред образователната ни система е да осигури ефективно образование така, че максимален брой хора, след като минат през нея да могат да се реализират и да са по-малко зависими от социалната система. Ученето не трябва да бъде заради самото учене. Хората са различни - едни могат повече, други по-малко, но всеки трябва да може да изкарва хляба си, да се справя с предизвикателствата в живота и да се чувства успял. Образователната система трябва максимално да ги подпомага в това.

 

Февруари 2015 г.СЕМИНАР И ЧЕТВЪРТА НАЦИОНАЛНА МЛАДЕЖКА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ“ PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Събота, 31 Март 2012г. 10:31ч.

 

На 31.03.2012 г. и на 01.04.2012 г. ще се проведат ежегодният семинар и Третата национална младежка конференция на Политическо движение СОЦИАЛДЕМОКРАТИ.
Семинарът, който ще събере хора от цяла България, интересуващи се от и активно занимаващи се с проблемите и предизвикателствата на съвременния политически и обществен живот на страната, ще бъде посветен на актуалната тема за световната икономическа криза и начините за оцеляване в тези условия.

Продължение...
 
АРГО защити титлата си от 2009-та година на Коледния боулинг турнир на МПДС PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Неделя, 18 Декември 2011г. 21:39ч.

 

KBTСлед едногодишно прекъсване  за 9-ти път Младежката организация на Политическо движение СОЦИАЛДЕМОКРАТИ Организира  Коледен боулинг турнир на младежките политически и неправителствени организации.Той се проведе тази събота – 17.12.2011 в Мега Екстрийм боулинг в Студентски град.

Участие в него ще взеха  18 отбора в състав от 5 играча на младежките организации на основните политически партии в България и авторитетни младежки неправителствени организации,както и гостуващ отбор на журналистите.

След оспорвана надпревара продължила над 2 часа станаха ясни победителите,а те са :


1.АРГО(Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество) – неправителствената организация на Даниел Панчев  за втори път спечели първото място и защити титлата си от 2009-та година

Последна промяна от Неделя, 18 Декември 2011г. 21:45ч.
Продължение...
 
Традиционния коледен боулинг турнир на МПДС PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Петък, 16 Декември 2011г. 11:49ч.

 

Скъпи приятели, 

любезно ви каним да присъствате на традиционния коледен боулинг турнир на Младежката организация на Политическо движение СОЦИАЛДЕМОКРАТИ. Участие в него ще вземат 18 отбора в състав от 5 играча на младежките организации на основните политически партии в България и авторитетни младежки неправителствени организации.

Последна промяна от Петък, 16 Декември 2011г. 11:53ч.
Продължение...
 
Новият кмет на община Братя Даскалови – Иван Танев положи клетва PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Вторник, 08 Ноември 2011г. 14:36ч.

 

Ivan Tanev_-_za_1_strНа 4 ноември 2011 г.в община Братя Даскалови се състоя тържествена церемония, където новият кмет на общината Иван Танев избран от листата на Политическо движение „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” положи клетва. Заклеха се и новоизбраните общински съветници. В работата на първото заседание на Общинския съвет взе участие и като гост Лъчезар Шиков – председател на ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ”. В своето приветствено слово към новоизбраните кметове и общински съветници той пожела по-малко политика след изборите и повече разум и работа в името и за благото на хората в общината. Той увери новия кмет на общината Иван Танев, че националното ръководство на ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” е обърнато с лице към проблемите на общината и ще подпомага изцяло работата на общината и кметския екип. Общинските съветници избраха за председател на Общинския съвет д-р Мильо Милев-председател на партия ГЕРБ в общината. Общинските съветници на ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” в община Братя даскалови са 4, трима са на ГЕРБ и шест на БСП.

 
ПОЛИТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” СИЛИСТРА PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Четвъртък, 27 Октомври 2011г. 16:35ч.

Д Е К Л А Р А Ц И Я


ЗА ПОДКРЕПА НА Д-Р ЮЛИЯН НАЙДЕНОВ – КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА ОБЩИНА СИЛИСТРА НА ВТОРИ ТУР НА МЕСТНИ ИЗБОРИ 2011 Г.

Последна промяна от Четвъртък, 27 Октомври 2011г. 16:37ч.
Продължение...
 
В ПРЕПЪЛНЕНА ЗАЛА СИЛИСТРЕНСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ПОДКРЕПИ ИДЕИТЕ НА РОСТИСЛАВ ПАВЛОВ – КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА ОБЩИНА СИЛИСТРА ОТ ПД „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Петък, 21 Октомври 2011г. 23:00ч.

 

silistra zakrivaneС тържествен концерт Политическо движение „Социалдемократи” призова силистренци да подкрепят кандидатурата на Ростислав Павлов за кмет на Община Силистра и кандидатите за общински съветници.

Лидерът на партията в Област Силистра Драга Неделчева представи кандидатите за общински съветници – млади хора, изявени професионалисти, общински съветници и експерти с опит и познания в местното самоуправление, чиято средна възраст /33 години/ съвпада с номер 33 на Политическо движение ”Социалдемократи” в интегралните бюлетини за местни избори.
Съдържателна бе предизборната дейност, кандидатите на ПД „Социалдемократи” достигнаха до всеки човек, до всяко населено място от Община Силистра.
В концерта участие взеха талантливата певица Деси Добрева, цяло съцветие от местни силистренски таланти: Вокална студия „Бяло, зелено, червено” с ръководител Румяна Вълчанова, Балетна формация „Мечтание” с ръководител Боряна Кьосева, Формация „Кецките” с ръководител Екатерина Пуля, оркестър „Истър” с ръководител Димитър Русев, Фолклорен ансамбъл „Добруджа” с ръководител Димитър Джамбазов.
Ростислав Павлов поздрави талантите на Община Силистра и високо оцени тяхната художествена изява. Той подчерта значимостта на всеки от тях за развитие на културата и духовността, за богат културен живот в Крайдунавска Добруджа.
„Уважаеми дами и господа,
Скъпи съграждани,

Последна промяна от Събота, 22 Октомври 2011г. 10:23ч.
Продължение...
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>

Страница 2 от 5
Copyright © 2022. Политическо движение Социалдемократи.