News Feeds:
Младежка конференция и семинар на МПДС се проведоха в Банкя PDF Печат Е-поща
Автор: Социалдемократи   
Четвъртък, 05 Април 2012г. 14:13ч.

 

IMG 3401На проведения на 31.03.2012 г. и на 01.04.2012 г. семинар на тема „Оцеляване в кризата“, организиран от ПД „Социалдемократи“ и любезно подкрепен от фондация „Фридрих Еберт“ гостуваха лектори, които разискваха темата за световната икономическа криза.
Атанаска Тодорова, изпълнителен секретар в департамент „Пазар на труда“ на КНСБ, изнесе пред аудиторията обобщителна лекция за синдикатите, техните типове и история на развитие, както и за социалния диалог на международно ниво и по-конкретно за мисията, органите и дейността на Международната организация на труда. След това тя насочи фокуса на презентацията си към България и говори за синдикатите в страната, тяхното развитие и история, както и за отношенията им с изпълнителната власт в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Накрая Атанаска Тодорова отдели внимание на европейския социален диалог и европейските социални партньори в лицето на Европейската конфедерация на профсъюзите и Европейските работодатели.


Семинарът продължи с лекцията на Евгени Янев, член на младежката неправителствена организация „Младежки форум 21 век“, учредена по инициатива на КНСБ и на млади синдикалисти. Той запозна публиката с редица информационни кампании като „Твоите права“, „It’s time“ и националната кампания „Правата на всеки са права за всички“. Той обърна специално внимание на инициативата „Моето първо работно място“, насочена към младите, която има за цел да им даде познания за сключването на трудов договор, за правата и задълженията на страните по трудовото правоотношение и за институциите, упражняващи контрол по спазване на трудовото законодателство. Лекцията на Евгени Янев продължи с примери от практиката и с предложения за промени в наказателния кодекс, в гражданския процесуален кодекс и в търговския закон с цел защита на работниците в условия на криза.
Михаил Михайлов, член на КТ „Подкрепа“, представи пред аудиторията темата си за световната икономическа криза, проблемите и предлаганите решения. Той засегна въпроса за младежката безработица в България и в Европа, представяйки нагледно актуални статистически данни, които показват реалната картина на пазара на труда в условията на финансов колапс и икономически затруднения.
Във втората част на семинара беше разгледана темата за управлението на личните финанси в условията на световна икономическа криза. Стоян Стоянов, член на ПД „Социалдемократи“, запозна гостите на семинара с историята на възникване и развитие на кризата в САЩ и Европа, последствията и необходимите решения за излизане от нея. След това изложението му продължи с българската банкова система и цифровото изражение на нейното състояние при икономически застой. Лекторът засегна и въпроса за инвестирането по време на криза и различните финансови продукти.
Темата беше продължена от Деян Василев, представител на българския финансов пътеводител „Моите пари“. Той говори за важността на финансовото планиране, за ипотечните и потребителски кредити и за съображенията при тегленето им, както и за това как да сравняваме различните депозити. Накрая на презентацията си той даде на публиката ценни съвети за управлението на личните финанси.
Обсъжданите въпроси за световната икономическа криза, ролята на синдикатите и финансовите условия на пазара предизвикаха активното участие на гостите и преминаха в разгорещени дискусии, които продължиха и след края на семинара.
След него беше проведена и Четвъртата национална младежка конференция на политическо движение „Социалдемократи“. На нея присъстваха членове на младежката организация на партията, симпатизанти и др. Председателят на движението Лъчезар Шиков направи обстоен анализ на текущите политически събития, като наблегна на активността на политическо движение „Социалдемократи“ предвид предстоящите парламентарни избори през 2013 г. Бившият председател на МПДС Орлин Георгиев изнесе доклад за дейността на младежката организация по време на неговия мандат и предаде щафетата на новия председател Ива Венева с пожеланието за бъдещи успехи, продължаване на традицията за добри инициативи и отдаденост на общата кауза. Тя прие да заеме поста след единодушното гласуване на делегатите от София и страната, като изрази своята благодарност за оказаното доверие и обеща да работи с ентусиазъм и мотивация, за да допринесе с качествените си идеи за развитието на младежката организация и за постигането на всички цели. Бяха проведени и избори за ръководни органи на младежкото движение. Четвъртата национална конференция на МПДС завърши с изказвания и реплики на участниците.

IMG 3363

IMG 3368IMG 3370

 IMG 3371IMG 3377IMG 3379

 
Copyright © 2022. Политическо движение Социалдемократи.