Home
News Feeds:
15
Н
2017

 

Private

Позиция
на
Политическо Движение Социалдемократи

 

 

По време на прехода в България бяха приватизирани активи на държавни дружества за милиарди левове. Една голяма част от този процес се извърши по престъпен начин и някои български предприятия бяха буквално заграбени. Част от тях бяха доведени до умишлен фалит с цел изкупуване на собствеността на безценица. В приватизационните сделки са замесени не малка част от управляващите политици досега. Съпътстващата корупция при приватитизационните сделки е огромна. На този фон в България няма сериозно разследване на криминалните престъпления по време на приватизационния процес. Няма осъдени замесени лица в тази престъпна дейност.


Българското общество никога няма да получи справедлевост, ако тези сделки не бъдат разследвани, а провинилите се не бъдат подведени под съдебна отговорност. Давността за подобни престъпления прави невъзможно съдебното преследване срещу злоупотребите при приватизация у нас. Без нейното отпадане никага няма да бъде потърсена такава отговорност, а грабителите ще бъдат оставени да се измъкнат със спечелените милиони.


Богатството създадено с труда на милиони хора се превърна в богатство на една шепа лица от така наречения политически и бизнес елит. Ето защо, ПДС се обявява в подкрепа на отпадане на давността за престъпленията при приватизация, независимо кой е вносителя на подобни промени в Конституцията. За нас това е правилно и справедливо искане. Ние не сме против частната собственост, напротив подкрепяме пазарната икономика и частната стопанска инициатива, но смятаме че тя трябва да бъде в рамките на закона и обществения интерес. Отдавна застъпваме тезата, че българската прокуратура трябва да започне разследване на целия приватизационен процес от началото на прехода. Първостепенно условие това да се случи е промяна в Конституцията и отпадане на давността за престъпления при приватизация. Единственото с което не сме съгласни в публично лансирания текст за промяна е да се ограничава прилагането на тази поправка в Контитуцията за периода 1992-2017 година. Смятаме, че тя трябва да се отнася за приватизационни сделки след 1992 г. без крайна дата в бъдеще, тъй като в България все още има държавни активи, които могат да бъдат обект на приватизация. Независимо, че сегашните държавни дружества са в забранителен списък за приватизиране, няма гаранции, че някои от тях след време няма да бъдат извадени от него.

15.11.2017

Автор: Социалдемократи   
 
10
О
2017

Mail

 

Политическо Движение Социалдемократи има нов e-mail адрес за кореспонденция:

Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. .

Старият електронен адрес от началото на месец октомври не функционира поради прекратяване на предоставяните e-mail услуги от страна на доставчика.

ПДС се довери на световния лидер в e-mail услугите Google.

Всички наши членове, симпатизанти и партьори могат да пишат вече на новия ни електронен адрес.

Автор: Социалдемократи   
 
17
Ю
2017

Labor

ПОЗИЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ

България е държавата с най-ниски заплати в Европейския съюз. От началото на прехода, политическата класа у нас не направи абсолютно нищо за стимулиране растежа на трудовото възнаграждение на работещите хора. Отдавна прагът на бедността се е превърнал в мерило за социалното положение на българина. Достойнството на трудещите се хора е напълно потъпкано. И вместо сегашните управляващи да изведат като основен приоритет нарастването на доходите в страната, очевидно тяхното малодушие към живота на хората стигна до етап на безгранично мракобесие.

 

Лансираната идея за отпадане на клас прослужено време е срам за същата тази политическа класа, чиито управлавящи представители си позволяват да искат да отнемат и поседните трохи от масата на трудовите хора у нас. В условията на крайна бедност, при които живеят българските граждани, това би означавало да се отнеме единствената законово гарантирана социална придобивка, свързана с доходите, която осигурява някакъв растеж на заплатите, макар и минимален. Не само това, но отпадането му ще означава и реално намаляване на възнагражденията на хората, тъй като работодателите ще бъдат освободени от задължението да начисляват допълнителни средства за прослужено време към заплатите.

Недоумяваме, как за няколко месеца представители на управляващото мнозинство, които обещаваха повече социална справедливост, повишаване на трудовите доходи и пенсиите, правят така, че да превърнат своите предизборни клетви в гнусна лъжа. Тази лъжа, обаче няма да бъде простена от народа. Редно е да попитаме, чий интерес защитава вицепремиерът Симеонов – този на гражданите, които го изпратиха във властта или този на олигархичния модел, за който хората не струват нищо.

Политическо Движение Социалдемократи се противопоставя и ще се бори с всички средства срещу този социален апокалипсис, който управляващите се готвят да причинят на българските граждани. За нас е недопустимо приемането на такава рестрикция спрямо и без това крайно ниските доходи на трудещите се у нас. Абсурдно е, при положене, че за последните 17 години страната ни са напуснали близо 1 милион души. Безотговорно е, защото демографските прогнози вещаят застрашително намаляване на българското население през следващите няколко десетилетия.

Апелираме към всички граждани, заедно със синдикатите и организациите на труда, остро да се противопоставят на тази идея, като се организират в масов протест под всички възможни форми срещу приемането й. За нас като социалдемократи е дълг да участваме в него. Ние няма да се примирим с предлаганата несправедливост.

Искаме също да предупредим управляващите, че всеки опит за прокарване на тази позорна идея за отпадане на клас прослужено време, ще съкрати драстично вашето време в управлението на страната, а фактическото й приемане ще прекъсне мандатът на това правителство скоропостижно. Колкото и да вярвате в стабилното си мнозинство, замислете се и се поучете от собствените си грешки в миналото. Българският народ е търпелив, но няма да издържи да забиете ножът до кокал. Призоваваме ви към политическо благоразумие и поне минимална социална чувствителност.

 

 

Автор: Социалдемократи   
 
Страница 20 от 55
Съгласни ли сте с предложението, да отпадне изискването към партиите да събират подписи за подкрепа от избирателите, нужни за регистрация за избори?

 
Copyright © 2022. Политическо движение Социалдемократи.