Home
News Feeds:
06
С
2018

Elena Noneva

Позиция на председателят на ПДС Елена Нонева

Недопустимо като действие е обявеното намерение от лидера на БСП Корнелия Нинова депутатите им да напуснат парламента с изключение на 20, които щели да останат, за да отстояват партийните позиции. След като останалите 59 или 58 са решили, че няма да ходят на работа, нека тези народни представители бъдат така добри да подадат заявления за прекратяване на мандата им и да освободят местата си за следващите в листите. Надявам се, че тези, които ще дойдат след тях, ще бъдат по-работещи, ще бъдат по-отговорни и ще представят наистина една алтернатива, каквато ние в момента не виждаме.

От Политическо Движение Социалдемократи сме категорични, че подобни действия от страна на БСП-депутатите са недопустими, първо защото тези народни представители са излъчени с подкрепата на хората, които са гласували за тях и всъщност те са техните работодатели. Няма случай в българското законодателство някой да не ходи на работа и да му се води възнаграждение. По Кодекса на труда след два дни неявяване на работа неявилият се дисциплинарно се уволнява. Тъй като правилникът на Народното събрание не позволява при неявяване на работа да се прекрати мандата на депутат, а му се отнема възнаграждението, в което той отсъства от заседание, считам, че в контекста на всичко това трябва да се обърна към г-жа Нинова и да я приветствам, че тя най-накрая успя да признае пред всички, че нейната парламентарна група не работи, тъй като тя тепърва ще се среща с хората. Тоест в рамките на този мандат те досега връзка с хората са нямали. Второ, ако може да ми поясни, как точно ще се осъществява тази връзка с хората. Например у нас ли ще дойдат, на работата ми ли ще отидат, за да решават проблемите ми!? Те се водят социална партия, но до момента нищо социално не са представили и нищо социално не са защитили. От началото на 44-то Народно събрание досега сме свидетели само на инициирани от тях парламентарни скандали и правенето на пиар, използвайки определени обществени настроения или негативни ситуации, които се случват в България. Реално в момента държавата ни няма нужда от предсрочни избори. Ние от 10 години вече нямаме едно правителство, което да си е изкарало мандата до края. Понастоящем нямаме нужда от дестабилизация и хаос, защото се задава една нелека зима, и заради увеличената цена на тока, и заради постоянно увеличаващите се цени на хранителни продукти, което ще постави пред изпитание голяма част от българските семейства, а пролетта е още далече, за да се хванат „на зелено“. В тази ситуация защо ни са тези избори предсрочни? На кого ще помогнат? БСП няма да дойде на власт. Нейните водещи партийци трябва да са наясно и да правят разлика между мечти и реалност. БСП няма да дойде на власт, защото тя не представя никакви политики за развитие на страната, тя представя едни утопии, които няма да се случат скоро. Аз още веднъж се обръщам към всички леви партии: нека да оставим на предстоящите избори (без значение дали са редовни, или предсрочни) БСП да се явят сами. Те от години мечтаят за това. Нека да видим какви ще са техните резултати, когато излязат сами, защото винаги се оправдават, че коалиционните партньори са виновни за тяхната загуба.

А да се предизвикат извънредни парламентарни избори чрез напускане на парламента и саботиране на работата му – този похват беше характерен за 90-те години на миналия век. Сега ние вече живеем в друга епоха. Реалността сега е друга и няма кой да застане зад каузата на Нинова. В момента в БСП има една шепа хора от Изпълнителния съвет, които мечтаят да заемат някакви позиции – други няма. Нека от БСП да си видят структурите по места дали са готови за избори. Да идат в Казанлък да видят какво се случва, както и на други места в страната. Те не могат да си решат вътрешнополитическите проблеми, а щели да тръгват тепърва да се срещат с хората! По-добре е да се срещнат с техните партийни членове, да разберат защо не ги искат като група, която ги управлява, пък тогава да се занимават с проблемите на държавата.

Автор: Социалдемократи   
 
06
С
2018

Suedinenieto na_Bulgaria_SD1

Автор: Социалдемократи   
 
20
Ю
2018

 

lamb

Правителството трябва да осигури и допълнителни компенсации за пропуснати ползи на животновъдите от евтаназията на животните

ПОЗИЦИЯ НА ОБЕДИНЕНИЕ "СПРАВЕДЛИВА БЪЛГАРИЯ"


Разразилата се епидемия от чума по животните в района на Странджа показа, че готовността на държавата да реагира адекватно на подобен тип кризи и бедствия е нулева. На първо място трябва да се отбележи бездействието, което е толкова вредно, колкото и предприетите действия за справяне с проблема. Разразилата се криза за пореден път доказа, че осъществяваният мониторинг върху животновъдните стопанства от институциите и службите, отговорни за сектора е изключително слаб. Превантивни мерки срещу подобен тип зарази липсват. Когато проблемът вече е значителен и труден за овладяване от БАБХ предприемат възможно най-лесните действия – масово унищожение на животни в засегнатите стопанства.
Правят впечатление няколко грешки в работата на службата – първо, не се отчете социалният ефект от крайни мерки като масовото евтанизиране на животни; второ, кампанията по ликвидирането на животни се прави абсолютно непрозрачно, без предупреждение към стопаните и обществото, и без информация за мащаба на заразата и възможните варианти за справяне с нея; трето – стопанстата се затварят с полиция, като собствениците не са допускани до собствените им имоти, докато вътре се върши работа за справяне със заразата, което предизвика огромно и справедливо недоволство.
Тези действия, абсолютно неадекватни според нас, доведоха до отчаяни протести на животновъдите пред Министерски съвет. Ние напълно подкрепяме тези хора, защото това е техния поминък и от него зависи хлябът им. Той беше изцяло унищожен по безобразен начин. А бездушното отношение и публични реакции на някои политици от управляващата коалиция са осъдителни с оглед на това, че тези животновъди са обречени на глад, защото единственият им поминък е ликвидиран. Така действията на държавата се оказаха по-унищожителни за стопаните от чумата връхлетяла техните животни.
Според нас, ако държавата искаше да бъде адекватна на ситуацията, още с първите сигнали за зараза, трябваше да бъде сформиран национален кризисен щаб за справяне с проблема. Трябваше да бъдат заделени средства и да започне масово изследване на животните от тези стопанства, като болните се отделят за евтаназия, а на здравите се прави скоростно ваксиниране срещу болестта. Унищожаването на здрави животни беше недопустимо. Това трябваше да става в присъствието на собствениците, за да има прозрачност и да не се стига до напрежение.
Всичко това вече е пропуснато, чак вчера правителството спря масовата евтаназия на животните. Грешките на държавните органи обаче трябва да бъдат напълно компенсирани, така че поминъкът на тези хора да бъде запазен.
Ние от „Справедлива България”отправяме апел към управляващите за следните бързи мерки:
- създаване на национален кризисен щаб за справяне с проблема;
- прилагане на подход към стопанствата със засегнати животни чрез който здравите животни да се отделят от болните и да бъдат ваксинирани, като се спре практиката на масово евтанизиране;
- оценка на нанесените щети за всяко стопанство от ликвидирането на животни и бърза финансова компенсация на пазарни цени за всяка животинска единица;
- оценка и финансова компенсация за пропуснатите ползи от евтаназията на животните в засегнатите стопанства;
- съдействие от страна на държавата за закупуване на нови здрави животни и безплатно транспортиране на закупените такива до стопанствата на засегнатите животновъди;
- недопускане да спрат европейски субсидии за тези стопани, които се ползват от тях като бързо се възстанови бройката на животните в животновъдните ферми;
- осигуряване на мониторинг на заразата и екипи за бърза реакция при възникване на последващи огнища на болестта.

Автор: Социалдемократи   
 
Страница 14 от 55
Съгласни ли сте с предложението, да отпадне изискването към партиите да събират подписи за подкрепа от избирателите, нужни за регистрация за избори?

 
Copyright © 2022. Политическо движение Социалдемократи.