Home
News Feeds:
14
Ю
2019

Parliament zala1

ПОЗИЦИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ

Българският политически живот е изпълнен с множество зависимости. След гласуваните промени в Закона за държавния бюджет, с които държавните субсидии за партиите трябва да се намалят до 1 лев за глас, Народното събрание узаконява пълната икономическа зависимост на политическите организации от олигархията у нас. Това означава, че напълно се унищожава възможността за независима партийна политика в България.

Темата за държавната помощ за партиите е натоварена с много подводни камъни. От една страна, българските граждани са в пълното си право да негодуват срещу партиите от статуквото, които държат властта у нас, без да защитават техните интереси и да не искат да плащат от собствения си джоб за издръжката им. Това е напълно справедливо. От друга страна, обаче, намаляването до минимум или пълното премахване на субсидията, каквито предложения има, не решава проблема, а напротив – задълбочава го.

Партиите на статуквото ще се справят и без този източник на финансиране. Те и сега са достатъчно икономически зависими от частните капитали и получават основното си финансиране от тях. С тези законодателни промени единствения ефект ще бъде, партиите в управлението не само да обслужват интересите на олигарсите, с които са обвързани, но и да осъществяват огромен натиск над останалия бизнес в България с цел да бъдат спонсорирани. Така българските граждани няма да получат онова, заради което негодуват срещу системните партии, а именно справедливост и защита на техните интереси.

Същевременно, драстичното орязване или премахването на държавната субсидия, ограничава до минимум възможността за поява на нови и независими политически организации в българския политически живот, които се противопоставят на статуквото. Те няма да имат средства, с които да участват пълноценно в политиката, дори и да са спечелили по-сериозно доверие на избори. Пред тях ще останат две възможности – или да станат част от сегашното статукво, като приемат финансови средства от олигархическите кръгове, които дърпат конците в българската политика, или да правят политика без финансови средства, което практически е невъзможно. Това означава, че така желаната от българските граждани промяна на пусналото дълбоки корени политическо статукво, никога да не се осъществи, а то да се възпроизвежда непрекъснато.

Не е случайно, че управляващите използват по популистки причини справедливия гняв на българските граждани и предлагат държавната субсидия за партиите да стане символична. В дълбочина техните действия са насочени срещу гражданите и техните интереси. Това е една много премерена манипулация и всяка обществена подкрепа за предлаганите промени е неосъзнато гражданско „самоубийство“.

Промяната и премахването на едно несправедливо политическо статукво минава през избори, а не чрез премахване на основен стълб на съвременната демокрация, какъвто е общественото финансиране на партиите. В мнозинството демократични страни по света, партийната система е финансирана с обществени средства, именно, за да може тя да защитава обществените интереси, а не тези на едрия капитал. Вярно е, че това не навсякъде е ефективно, но без този механизъм политиката губи всякаква възможност за независимост от олигархията.

Ние сме за намаляване на държавната субсидия за партиите в България, защото смятаме, че тя е висока с оглед на резултатите в полза на обществото, които партийната система постига. Категорично сме против, обаче, тя да бъде намалена под определени граници, които да превърнат партиите в напълно зависими субекти. Смятаме също, че сегашния модел на обществено финансиране за партиите у нас, при който субсидия получават единствено партиите преминали 1% на парламентарни избори, слага бариера пред развитието на нови партии в България и служи като гаранция за опазване на статуквото.

С оглед на всичко казано дотук, Политическо Движение Социалдемократи предлага следното:

  • Преразглеждане на въпроса за размера на държавната субсидия за партиите между първо и второ четене на промените в Закона за държавния бюджет. Смятаме, че сегашната субсидия е реалистично да бъде намалена наполовина, без това да окаже негативно влияние върху партийната система у нас и да накърни обществения интерес;
  • Внасяне на промени в българското законодателство, които да премахнат бариерата от 1% за получаване на субсидия от партиите участващи на парламентарни избори. Предлагаме всяка партия или коалиция, участвала на парламентарни избори, независимо от изборния й резултат, да получава държавна субсидия в размер, определящ се от броя на избирателите, които са гласували за нея. Това ще създаде повече възможности за развитието на по-малките и новите политически партии у нас, ще доведе до повече политическа конкуренция и до възможност да се предложат, чуят и приложат повече идеи за развитието на страната. Такава промяна няма да натовари бюджета, особено, ако размера на субсидията се намали наполовина, а ползите от нея ще са значителни. Това ще създаде възможност за конкуренция на политически идеи и ще се премахне привилегированото положение на големите партии по отношение на възможностите за публичност на идеите, тъй като и малките ще имат финансови средства, макар и ограничени, но без да са зависими от частно финансиране, за публични кампании и продуциране на политически идеи.
Автор: Социалдемократи   
 
22
М
2019

Georgi-Petrov

Снимка: ТВ Европа

Д-р Георги Петров, зам-председател на ПДС и кандидат за европейски депутат от Коалиция за България участва в предаването "Темите" на Телевизия "Европа". Той говори по важните теми на Европейския съюз, коалиционната политика на левицата и важните въпроси, които според него трябва да бъдат решени за по-доброто бъдеще на България.

За д-р Георги Петров може да се гласува на 26 май, с номер 10 в интегралната бюлетина и преференция 111.

Цялото интервю можете да видите >ТУК<

Автор: Социалдемократи   
 
13
М
2019

 

KzB Pazardjik

Кандидатите за европейски депутати от „Коалиция за България” и ръководството на коалицията се срещнаха с гражданите на Пазарджик през изминалата седмица. Беше проведена дискусия, свързана с приоритетите на кандидатите от листата на коалицията.

Д-р Георги Петров, който е единственият кандидат в „Коалиция за България” родом от Пазарджик, заяви, че ако бъде избран за евродепутат, негов основен приоритет ще бъде европейското здравеопазване. Според него бедните страни в Европа трябва да получат повече възможности да финансират с европейски средства здравните си системи, така че хората от тези държави да имат възможност да се лекуват в собствените си страни, а не да търсят лечение в чужбина. Той смята, че страни като България силно се нуждаят от европейско финансиране на обучението на лекари в чужбина в най-новите методи за лечение, както и от инвестиране в модерна апаратура в болниците. Д-р Петров мисли, че е крайно време да направим така, че да спрем да събираме средства за скъпоструващо лечение в чужбина, а да създадем условия за лечение на болните в нашата държава.

В срещата с хората от Пазарджик участва и ръководството на „Коалиция за България”, както и Георги Първанов – президент на Република България между 2002 и 2012 година. Председателят на „Коалиция за България Румен Петков отново отбеляза, че работата на сегашните българските евродепутати в последните пет години е една безпредметна дейност. Това според него трябва да се промени.

Надежда за такава промяна има и тя е в листата на „Коалиция за България” с номер 10 в интегралната бюлетина, коментираха след срещата участниците в нея.

Автор: Социалдемократи   
 
Страница 6 от 52
Съгласни ли сте с предложението, да отпадне изискването към партиите да събират подписи за подкрепа от избирателите, нужни за регистрация за избори?

 
Copyright © 2021. Политическо движение Социалдемократи.